Bak och fram

2012-11-23 at 23:48:32
Idag är det fredag och Tomas drog klockan 05 imorse till Paris, för att "dricka vin och kolla på fotboll". Det tycker jag är anledning nog att åka på en lång weekend. Jag kan gotta mig i uttrycket När katten är borta dansar råttorna på bordet. Jag har inhandlat utrustning för att måla en stor tavla, jag har nu valmöjligheten att fritt välja vilken av hans skjortor jag ska måla i. Om han bara visste...
 
Vidare har jag och Julia spenderat större delen av dagen i köket, idag också. Två bakverk och en avslutad säsong Greveholm blev resultatet, plus i kanten får vi för hudomtanken. Min ansiktsmask var rosa och luktade hallon? Nästa serie att mala igenom: Sunes jul. Fin i hyn och glada magar -en riktig tjejdag.
 
 
Kvällen avslutades hos Kaisa med en och annan grönsak. 

Har du druckit kaffe?

2012-11-22 at 14:12:00
Tre uppskruvade dagar, och jag har bara kommit halvvägs. Det ska fikas, det ska bakas, det ska vinas och det ska tränas. Långt ifrån betyngande. Vädret tillåter mycket tid inomhus med en kopp kaffe i handen framför film. Jag och Julia har betat igenom halva julkalendern Mysteriet på Greveholm, nostalgi och "speöksneor". I eftermiddag väntar maraton nummer två med de sista 12 avsnitten. Kanske bakar vi något även idag? Dagens andra fika i det fallet, inledde dagen gjorde vi på Mint, jag, Julia, Kaisa och Kajsa. Gott! Det som jag finner intressant är att så snart jag vart och fikat och träffar Tomas säger han alltid "Har du druckit kaffe?". Hur så? säger jag och pratar vidare om oväsentligheter, hoppar mellan ämnen, flänger över gator, rabblar haranger och talar i tungor. Kan tydligen inte smyga med mitt kaffe.
 
 
Vinat har vi gjort med Erik och Lediy som var över för en middag. Färsbiffar med örter, vitlök och feta med grillad sötpotatis. Gott!
 

Söndag

2012-11-18 at 19:04:00
Dagen började så bra.
Vi vaknade efter en sovmorgon och tog det otroligt lugnt innan vi gick nyduschade och fräsha till Mint för en lång söndagsbrunch med massa götta. Det fick vi, otroligt mycket massa götta. Det handlade tyvärr om en förmiddag och brunchen avslutades med en vallfärdning mot mitt jobb för att sitta av lite arbetstid framför dumburken.
 
Jag gick med lätta steg till bussen och kände att det inte gjorde något att jag skulle jobba, med bra humör och en bra lördagskväll i bagaget kan man gott jobba en söndagskväll.
 
När jag sitter på bussen och dagdrömmer ut genom fönstret uppmärksammar jag något nytt påträffat och bestämmer mig för att sms:a Tomas. Inom loppet av 30 minuter mottar han totalt tre sms från mig:
 
"Jag har sett en maltesisk dvärg"
 
"Tydligen så vägrade busschauffören att stanna när jag plingade för stopp. Otrevlig som satan så när jag hoppade av på stoppet efter (fel och långt bort) spottade jag på bussen"
 
"Och nu har jag spenderat 10 min på toa för att tvätta bort en hundbajs under skon. Jag luktar illa och det sitter kvar i sulans mönstring"
 
Kontenta:
- Busschaufförerna ignorerar fortfarande bussstopp och blir arg när man ber dem att stanna, det händer ofta. (Dock så spottade jag inte på bussen, det var en överdrift. Men jag försökte få det att se ut som det för att jag var så arg).
- Malteser plockar fortfarande inte upp efter sina överviktiga hundar, om man ouppmärksamt går på gatan och smsar samtidigt kan man vänta sig en stinkande överraskning.
 
Väl på jobbet finns det inget att göra, jag slösurfar och ritar blommor på papper. Tiden går alltså långsamt och jag luktar fortfarande valpbajs.
 

Spel för gallerierna

2012-11-15 at 13:32:00
Kategori: öga för detaljer. Om Tomas hade haft ett öga för detaljer hade han sett att jag försiktigt börjat smyga in lite julpynt. Om han hade sett att jag försiktigt börjat smyga in lite julpynt hade Tomas blivit arg. Tomas gillar inte julpynt, speciellt inte utan snö utanför.
MEN, utifall att han skulle se julpyntet förberedde jag en kompensation. En enorm tärning! Tomas har alltid längtat efter en gigantisk rubiks kub, men det blev istället en enorm tärning. Tomas kommer att bli glad för tärningen.
 
Tänk så fel jag hade. Han kommer in genom dörren och det tar inte mer än ynka 2 sekunder och han säger "Vad fint du gjort vid tv:n älskling". Tiden passerar och efter 30 minuter ser han en stor tärning på bordet, höjer på ögonbrynen och säger "En stor tärning?".
 

Choklad och kantarell

2012-11-14 at 21:03:48
Vilken underlig mix tänker ni nu. Men pass på, det gäller separata måltider och är inget som någon kastat på mig -hittills.
 
Just nu sitter Tomas och streamar fotbollsinvigningen av nya arenan i Stockholm. Han svär mycket så jag misstänker att det går dåligt för hemlandet. Jag ansluter inom kort. Middagen är intagen och det blev ikväll en helt fantastisk kantarellpaj på tallriken. Smakade hemma och Tomas frossade så det var väl gott då, om han är tyst under en hel middag, då har man lyckats i köket.
 
Under eftermiddagen idag var det tjejmöte i vår lägenhet. Julia, Kaisa, Kajsa och Fanny var här för att baka liten kaka och umgås några timmar. Kajsa hade med sig son om ca 1 år och Fanny hade med sig son om ca 6 veckor. Jisses vad jag saknar alla ungar där hemma! Men idag har jag fått sniffa lite bebis här nere i alla fall.
 
Nu gjorde Sverige mål, dags att ansluta.
 

Ägg och öl

2012-11-14 at 09:51:42
När man har en sån där dag, då inget riktigt stämmer, man är för trött för att vara vaken. När man har orden på tungan men de kommer inte ut korrekt, förlamad i vänster hjärnhalva och har en temporärt bortglömd engelska. Då, då har man sovit lite för lite och man gör helt rätt i att resa sig från matbordet, svaja bort genom korridoren och somna halvvägs in till sovrummet. Klockan 21.00. Det är helt okey att lämna disk och tvätt i armarna på sin sambo. I detta tillstånd är din sambo inte allt för förvånad 20 minuter senare, när den halvt medvetslöse kroppen slumrar och talar i tungor. Helt vansinnig och arg av att sin sambo kommer in i sovrummet, blänger upp och skriker.
 
"Men vafan, sluta kasta öl och ägg!!"
 
Sambon, som ser tröttheten i ögonen och frånvaron i blicken, skrattar högt och ska ge en lugnande kram. Ångrar sig snabbt när han inser pölarna runt kroppen -dyngsur! Den halvt medvetslöse kroppen svettas, nåt kopiöst, ligger i en plaskpöl och talar om svett i metaforer. Åh fy fan.
Den sömnlösa börjar själv att skratta då hon inser vad konstigt det blev i orden.
 
"Haha, ägg? Vad fick jag det ifrån? Det var ju öl och nåt annat!"
 
På riktigt, varför gjorde han det? Knappast en dröm.
Reser mig ur pölen, svajar genom rummet för att byta sida av sängen. Vem vill sova i öl och ägg?

Etiketten utåt

2012-11-12 at 18:00:11
Ledig måndag, tisdag och onsdag. Jag har redan städat hela lägenheten och alla hyllor har strikta, raka rader, handdukar är vikta i samma storlek, fyra maskiner tvätt är körda, blommorna är nyduschade, godisskålarna är påfyllda och badhyllan har juliga krämer. Om Tomas lägger sin kam på fel hylla i badrummet kommer pekfingret snabbt, apap. Han har det inte lätt.
 
Nu då? Jo, nu kommer snart Tomas hem, vi ska träna på vårt nya gym med våra nya gymkort, laga laxmiddag och somna till "intouchables". Lägenheten början bli inbodd och vi känner oss hemtama.
 
Jag älskar orkidéer. Visste ni att blompinnarna endast sitter där för att stödja skjälkarna i butik? En orkidé hänger gärna fritt. Våra börjar sakta återta sin naturliga form med hjälp av lite småkryckor till en början. Blomhandlarn skrattade åt mig, ha, man gör som man vill. Även med val av hudkräm. Inför julen har Bodyshop laddat upp med nya produkter, jag kan med hela mitt luktsinne rekommendera pepparkaksburken. Ge mig en sked och jag äter upp den. Glöggfest efter varje dusch, genialiskt! Vaniljen är fin den med.
 
 
Daim och bilar!
Vi har alla kantareller kvar i frysen, misstänker en svampmacka imorgon kväll.

Sådana man'eter

2012-11-11 at 02:06:00
Iskalla ishavsräkor, direktimporterade inrullande i Ljusnans dagstidning. Det kan inte bli en bättre lördagskväll. Så när som på den lätt murkna avokadohalvan.
 
 
Tomas överraskade med en ostpaj också! Vilket jag inte visste innan var att receptet var per egen fantasi samt att den ost han valt var mozarella. Mannagrynspudding smakade det, vilket i och för sig är ganska gott. Nu har vi Mozarellapaj till frukost ett tag framöver, med extra mycket ägg då pajformed var större än han beräknat. Här var det proteinintag!

Nu du, Hasse

2012-11-07 at 20:20:26
Det är du och jag mot alla andra. Jag har ett bildbevis som styrker våra påståenden, live från Gozo:
 
 
Säga vad man vill, men det där är inte oljefat.

Du smälter in bland stenarna Kaj

2012-11-06 at 13:50:04
Vilket väder vi haft! Det har vart soligt och vamt varje dag och vi har njutit av det sista från sommaren 2012, kvällsvindarna börjar sakta ta över. Gästrummet är invigt och kylen är fylld av svenka delikatesser såsom lösviktsgodis (á 1.5 kg), marabou, bilar, hemmamarmelad, knäckebrö, ostar, kaviar, kaffe, bacon, creme faiche, blodpudding, mormors bullar, mormrs mjukpepparkaka osv osv. Listan kan göras lång. Att pappa flög hem med en tom resväska har sin förklaring. Lyxkyl!
 
Vi har strosat tillsammans längst gator, ätit gott mest hela tiden, solat, pappa har badat (vi var nöjda på land), åkt bil och färja, hittat gul fetknopp och twistat offentligt.
 
Bildspel följer.
 
Blue Grotto, sydvästra kusten med hav mot Libyen.
 
Genom rutan vid Blue Grotto:
 
Södra delen av Malta ("fuckin jävla Beirut" som vi säger):
 
Norra delen av Malta (kaktusar och... sten):
 
Efter färjeresa över till norra ön Gozo, lite grönare och lite renare:
 
Azure Window på Gozo:
 
Pappa hittar gul fetknopp bland annat:
 
Lunch i staden Xlendi på Gozo, en favorit!:
 
Med en lätt twist på färjan hem, lämnar vi både fotavtryck och intryck.
 
Nedanför lägenheten i Sliema:
 
Mamma fyllde år på lördagen och blev uppvaktad med mycket gott. Då hon inte haft lack på sina naglar sedan sitt eget bröllop (23 år sedan) tyckte jag att det var dags igen. En timma manikyr med handmassage och nagelfixning, det var vårt tjejgöra under måndagen, pappa blev placerad med en öl på beachen. Manikyr, något varken jag eller mamma någonsin skulle få för oss att göra, men som var kul att testa på. I framtiden kan jag fortsätta att måla själv. Mammas kommentar "Men jag ser ju ut som Miss Piggy!"
 
Födelsedagsmiddagen intogs på restaurangen Barracuda, ansedd öns bästa fiskrestaurang. Riktigt!
 
Sista kvällen skedde det oväntade.
Känslan av att sitta på toa i full stråle för att sedan finna sig själv i ett magplask på toagolvet med en porslinsstol över sig. Det tar någon sekund innan man inser att allt har spruckit, toastolen har släppt från väggen och jag ligger naken och förnedrad som en fisk i mitt eget badrum. Lämplig kommentar: "fan vad sjukt, det här har inte hänt förut".
 
Mamma och pappa har just lämnat ön, med lite färg om kinderna. Som mamma sa på klipporna en dag "Du smälter in bland stenarna Kaj. Det är samma färg". Kanske var detta sista besöket? Man vet aldrig och det är just det som drar lite extra i maggropen.
 
5 veckor till jobbresa i Prag (mer info kommer) och 6 veckor till Sverige!

Maltesisk logik

2012-11-01 at 21:13:00
Man försöker komma till ro, systematiskt beta sig igenom alla de praktiska handlingar som kommer med en flytt. Till exempel adressändra.
 
När man adressändrar på Malta innebär detta att man tidigt en morgon tar bussen till kansliet i Valletta, för att köa sig fram och helt idiotiskt uppdatera sitt ID-kort. Det går alltså inte att ändra sin adress, man måste förnya hela sitt ID-kort då adressen på detta står tryckt. Det är tillvägagångssättet.
 
När man skaffar sig ett Maltesiskt ID-kort måste man givetvis förse ett pass som verifiering, de tar kopior och uppgifter lagras, de har adresser till sverige och jag tror till och med att de har en kontaktperson nedskriven.
 
I onsdags morse vaknar jag klockan 05 efter att ha sovit ca 5 timmar. Jävla jetlag. Tomas vaknar också och vi bestämmer oss för att ta den tidiga bussen till Valletta för att uppdatera adressen på våra ID-kort. Spontant och driftigt på morgonkvisten. Väl framme blir vi hänvisade till rätt kö och de förklarar att för att uppdatera adressen måste vi ha med vårat ID-kort. Givetvis!
Det blir min tur och jag kliver in till den inte alls tillmötesgående damen som suckar av ett en ny person kliver in (och ser till att hon får behålla sitt jobb ett tag till).
- Jag behöver förnya mitt ID-kort eftersom att jag har flyttat.
- Jag behöver ditt pass.
- Nej alltså jag har redan ett ID-kort, jag ska bara ändra adressen på det.
- Jag behöver ditt pass (samma ton hela meningen igenom).
- Varför det?
- Det är vår nya lag
- Ja men varför? Ni har alla mina passuppgifter och ID-kortet är giltigt, det har inte gått ut.
- Det är vår nya lag.
 
Tomas kliver in och ber mig att gå ut då jag börjar bli arg, han inser att den dynamiska kvinnan inte kan något annat än att fotografera kunders ansikten med näsan något centrerad i en kvadratisk bild. Jag blir skitförbannad och vill ha svar. Tomas har givetvis med sig sitt pass då han bott här längre och sedan innan tappat allt förstånd, det vill säga, ta med allt du äger och har då du uträttar ärenden på Maltesisk mark. En sedel kan också vara bra att ha, för att få sina ärenden hanterade.
 
Jag söker upp en man i kostym, han måste veta.
- Om jag ska förnya min adress på mitt ID-kort, vad behöver jag då?
- Du behöver ditt ID-kort med dig.
- Det har jag, men hon säger att jag måste visa pass.
- Ja, pass eller ID-kort.
- Jag har med mig mitt ID-kort.
- Det är en lag att du måste visa ditt pass.
- Men ni har mina uppgifter sedan innan.
- Det är en ny lag.
- Varför?
- För att det är lagen. Du kan ha med ett annat ID-kort också.
- Det har jag ju! ID-kortet är giltigt och har ej gått ut!
- Det räcker inte.
- Jag har mitt svenska ID-kort med EU-stämpel (internationellt giltigt) också.
- Det fungerar inte, det måste vara ett pass.
- Det här är ett ID-kort med EU-stämpel, det är ett giltigt foto-ID.
- Inte på Malta.
- Så varför kan jag flyga inom EU med det?
- Det kan du inte.
 
Där ger jag upp.
Jävla stolpskott. Nu sitter jag fortfarande med ett ouppdaterat ID-kort som är fullt giltigt, men adressen får jag inte ändra utan ett giltigt ID-kort. Logiken får tala för sig själv. Att hänvisa till en handskriven lapp på väggen och säga "det är en ny lag". Jag brinner inombords och skriker i entrén, Tomas säger att vi ska gå nu. Att inte få svar på sina frågor, när logiken lyser med sin frånvaro, får mig att explodera.
Du som vet, VARFÖR behöver jag visa pass för att ändra min adress? Jag kommer principiellt inte att åka tillbaka igen med mitt pass, de kan få skicka sina blev till fel dörr i framtiden. Det enda brev de skickar är ändå bara deklarationen. Synd för dem.
 
 
Den var den visan. Onsdag morgon. Idag är det torsdag. Mitt på dagen idag börjar min hets att lägga sig och jag kan börja njuta av att mamma och pappa kommer ikväll. Jag springer ärenden till lägenheten under förmiddagen och stressar igenom en handlingslista. Börjar få ont om tid till jobbet, ska upp och lämna orkidéer och sedan gå raskt. Jag måste lämnar mina nycklar hemma så att mamma och pappa kan använda dem under kvällen när jag jobbar. Smäller igen dörren och springer ner.
 
Entrédörren. Den där förbannade jävla entrédörren.
Vi har två dörrar från huset ut till gatan, en glasdörr och en portdörr. Glasdörren är alltid låst, från både insida och utsida, vilket innebär att man kommer varken in eller ut utan en nyckel. Förbannat! Mitt mellan lägenhet och gata och jag kommer inte ut åt något håll. Inlåst och utlåst på samma gång, är det ens lagligt? Brottom till jobbet och måste ringa Tomas som får gå hem från sitt jobb för att skratta åt en arg flickvän, som på insidan av glasrutan står och skriker på malteser och deras förmåga att bryta mot alla vett- och skolboksregler. Om det hade brunnit då? Hade jag fått slå mig genom glasrutan? Jag undrar vad svenskt regelverk säger om denna "lösning".
 
 
Maltesisk logik när den är som sämst.
Kvällen går mot sitt slut och när jag kommer hem sitter mamma och pappa och väntar på mig. Det ser jag fram emot! Nya blommor i lägenheten, uppackade kartonger och en färdigmonterad hylla. Det blir ett kanonfint veckoslut innan det är färdigt.