Apelsinfärgad himmel och blöta gator

2011-11-29 at 10:06:40
Idag är min sista lediga dag innan plikten kallar igen, tittar ut och skulle vilja beskriva himlen som grå-vit-gul-orange-skiftande. Det försiggår sig ett sånt skådespel här utanför, att ljuset in i lägenheten är gulorange och man kan nästan känna lukten av åskan. Klibbigt oväder med strössel ungefär. Hua.

Igår var en desto behagligare dag, solen var smällhet och jag var ute och svettades i linne. Inte jättejobbigt i december. Jag checkade av shoppingutbudet i Sliema, gick sedan till Baystreet på samma uppdrag, sedan styrde jag näsan hemåt och aggerade deg i soffan tillsammans med en lussebulle resten av dagen. Har ytterligare en förkylning på g, vi synes smitta om varandra.

I vilket fall kan jag visa min skörd från gårdagen i form av bilder:

Julutsmyckning, köpcentrum nr två mitt i Sliema:

Den skandinaviska butiken Candynavia levererar delikatesser:

Jag hittade även ett stort träd med apelsinger här runt knuten, de verkar snart vara färigmognade! Jag hoppas att ägaren till trädet inte har allt för stora planer för just de där skönheterna...


Nej, nu ska jag slänga i mig en tallrik frukost, greppa ett paraply och göra något utav den här dagen också.
So long!

1a advent

2011-11-28 at 10:50:50
Nu har vi haft premiär! Glögg, pepparkakor och lussebullar har smaskats på till tonerna av klassisk julmusik. Detta kommer att bli ett återkommande beteende fram till jul, varje söndag blir det lussebullsbak!


Ovan visas en riktigt läskig bild, på två riktigt läskiga (?) typer.


Första ljuset är tänt, glad första advent!

Julshopping!

2011-11-27 at 02:09:51
Idag, lördag, dagen innan första advent, bestämde vi oss för att inhandla lite julig utsmyckning till lyan!
The Point levererar alltid när det gäller pynt, färger och bullar. De började för övrigt med julpyntningen för ca en månad sedan.


Nedan följer en pastellfylld guidning genom havet av julgrejer. Vilken julgransfärg väljer du i år?

Tydligen hade The Point köpcentrum besök av flera mindre juliga karaktärer, till alla barns uppskattning. En söt svensk flicka stod och skrek länge "Hej DÅ Kalle Anka, jag sa HEJ DÅ Kalle Anka!" haha, Kalle Anka pratar inte svenska här nere :) 

Jag måste googla Kung Fu Panda och se efter vad han verkligen har för byxor i filmerna...

På vägen hem hittade vi blommor. De ville vi också fota.

Färdigutsmyckad lägenhet kan se ut såhär:

Det är en fin gran med tanke på att vi betalade 54 kronor för den. Tänk på det.
Isabells krukor kom till fin användning och Tomas införskaffade ljusstakeimprovisation är pricken över i:et. Nu är vi nöjda och Tomas sussar sött här bredvid, själv är jag helt speedad efter att ha slutat jobbet ganska nyss. Kommer nog vakna tidigt imorgon ändå kan jag tänka, 1a advent med lussebullsbak på morgonen följt av lite glögg med pepparkakor. Jag längtar! Och just det, om fyra veckor är jag hemma.

Roligt från köket:
"Hörni! Jag har hittat en skitbra funktion på micron! Det finns nåt som heter Defrost."
"Finns inte det på alla menar du?"
"Va? Nej alltså, jag har ju kört full effekt hela mitt liv. På allt."
"?"
"Ja, man väntar tills kycklingen börjar brännas, tar ut och skär bort, micrar på igen, tar ut och skär bort... Tills man är klar. Men den här micron är ju skiteffektiv."
Tomas har mycket kvar att lära i köket han...

Nu gör dom som vanligt igen, pjuh!

2011-11-25 at 11:28:28
Vet inte vad som flög i mina morgongubbar igår, då de vanligtvis sitter från 06.00 till 22.00 och fiskar. Jag har dock aldrig sett någon av dem få napp, därför har jag bestämt att de "lotsarfiskar". "Jo du vet Märta, jag går ner en sväng och fiskar idag igen", och vips är han ifrån frugan den dagen också... Med blank krok. Det är min teori.

Men vad gör ni?!

2011-11-24 at 10:33:39
24e november. 3 dagar innan första advent. Vad har flugit i er? Elefanthud till galenpannor!


Förvisso 20 grader och hellyse ute. But still, som en maltes skulle uttrycka sig: ilallu!

Man vet aldrig när en macka trillar ner från himlen

2011-11-22 at 22:19:10
En tredjedel av veckan har gått och dagarna säger poff! Det gör dom, poff! Vi börjar just nu 10.30 och slutar inte förns 21.30. Dvs, man vaknar, jobbar, äter middag och somnar. Därav poff! Rätt skönt på ett sätt för då är det snabbare december, när det är december så är det snart jul och om det snart är jul så är jag snart hemma! Hur flott är inte det? Poff!

Idag på vägen hem från jobbet gick vi som vanligt och tjoade, jagade nummerplåtar med blickarna och fokuserade mer än tidigare under jobbdagen. Rätt som det var smattrade det till framför pannorna på oss och något jävligt äckligt landade pannkaka på asfalten vid våra tår. Som en macka från klar himmel. Vem kunde ana att gud försedde hungriga med vita toastmackor med salladspålägg? Det tackar vi för, du himelens mystiker.

Nu är klockan mycket men jag har gett mig an på att se en film, november till ära blir det den sista Harry Potter-filmen. Till helgen kör vi Twilight för att få ett avslutande kapitel på den serien också. Mycket som avslutas i år verkar det som.

Harry Potter var det. Lights out.
Tomas har för övrigt insett hur man fångar en nys på bild...

Inlindade larver, söndagen till ära.

2011-11-20 at 13:32:51
Det där med öl.
Det där som gör att männen gråter och kvinnorna vill slåss. Överdrivet sagt.
I en radiostyrd ansamling diggade vi oss genom krogarna igår, för att upptäcka att vår arbetskamrat Calle är en sjukt bra livesångare, att ölen på Native serveras i hockeyhjälmar, att hamburgare gör människor trötta, att somna i hissen (3 våningars förfogande) slutar i ensamhet på våning 8, att bröder gärna manskramas, att par gärna parskramas, att kompisar gärna vill vara med, att brottning är svårfrånkomligt, att sängar lätt tiltar, att hickan är väntad och att lillebror inser sitt livs chans till att spöa upp storebror. Kort sammanfattning av gårdagen.
Vem som är kaxigast idag är svårt att säga. Jag vet dock att lillebror fortfarande ligger som en täckesinlindad larv med stängd dörr och att storebror efter hjälteinsats på match imorse kl7.45 nu intagit fosterställning i mitt knä.

Vi hade en rolig kväll helt enkelt. Men nu dröjer det till nästa.

Sushin blev riktigt fin den med! Det kommer inte att dröja till nästa.


Ps. Eriks rum är återställt. Ds.

Shussi!

2011-11-18 at 11:32:07
Idag är jag ledig! Och Tomas är fortfarande sjuk, så han är också hemma. Jobbar dock hemifrån. Känns lite som helg kan man säga. Vädret är med oss idag, jag har vart in till Valletta på morgonen och fixat ett utdrag från polisen som styrker att jag inte är kriminell (krävs från jobbet) och nu ska jag snart handla inför kvällens projekt.

Vi ska (kanske) ge oss på att rulla egen sushi! Jag har alltid velat det och det är dessutom godare med egengjord shussijulle. Jag sitter just nu och funderar på om det ens är möjligt att göra här nere, men jag tror det. Vi får se vart detta leder. Skulle inte bli allt för förvånad om vi finner oss själva på Hugos ikväll, med en varsin tallrik fördigköpt sushi.

Jag har tidigare pratat om dessa fenomen vi stöter på under våra prommenader till jobbet, då vi går igenom Sliema, Gzira och Ta'Xbiex. Häng med på en morgonprommenad på bakgatorna!

Sophämtning varje morgon:
Trafik, trafikskyltar och elledningar i en enda röra:
Fantastiska elinstallationer:
Katterna Jin & Jang:
Vad som händer när man drar dåliga el- (och vatten-)ledningar på utsidan fasad:
Mer sopor:
Fribärande last över både bilar och gående:
De handmålade väglinjerna:
Framme:

Charmigt och en ganska underhållande prommenad va? :)

Landslaget GulBlått

2011-11-16 at 18:46:13
Igår, tisdags, hade vi vårt U21-landslag i fotboll på besök. De hade en vänskapsmatch mot Maltas U21-landslag. Givetvis var vi på plats för att heja på Sverige och titta på Maltas gensvarande hockeybockey-lir.

Matchen var lite slätstruken och det blev bara 0-1 till Sverige. Hade likväl kunnat bli 1-1 då Sverige förmodligen mest längtade efter efterköret tillsammans med supportrarna. Huvudsaken de vann, de dominerade matchen så.

Nationalsången:


0-1:


Typ-Maltesen återkom:

Slutt:


Det var så förbannat kallt på stadion att Tomas drabbades av en s.k. "man cold". Hörde nåt grymtande från sängen imorse "Älskling, lämna mig inte idag. Du måste anmäla dig Hemma med sjuk man. Snälla?", haha. Han var alltså hemma idag.


Varma hälsningar från Sverigesupporten (jag syftar till mina utsmyckade, tidskrävande naglar):

Pappas söndag

2011-11-13 at 11:54:48
För mig är det idag en riktig skitdag!
Jag är ensam idag igen och det är så fantastiskt tråkigt, ensamt och deprimerande att behöva sitta och glåma ut på risiga dagar utan att kunna snacka med någon. Riktigt enerverande. Det finns så mycket mer att göra i sverige såna här dagar. Visst kan jag gå ut och sätta mig på ett fik själv, men det är ju inte mindre deprimerande. Jag hade gjort vad som helst för att få åka hem, bara en snabbis, och sitta hemma. Speciellt idag, på farsdag. Alla är hos mormor och morfar och det vill jag också vara. Jag vet att maten är god och att fikabrödet ligger i köket och väntar. Jag vill gärna krama om mina vänner också, inte minst känna lite på Cissis mage. Jag saknar er alla så himla mycket!

Men jag klagar väl inte? Jag har det bra och jag har ett jobb. Det är fortfarande behagligt väder här nere och de få timmarna jag ser Tomas under veckorna och helgerna hittar vi på roliga saker. Lite kompisar och egna hobbys på det här, så blir det riktigt bra!
Jag tror att jag ska spendera pappas söndag med en lång promenad nu, så får vi se när bröderna väljer att komma hem igen. Sen tänker jag nog kanske unna mig nåt gott för pappas skull :)

Jag hoppas att alla pappor får en bra dag idag och att ni får den uppvaktning ni förtjänar!
Och inte minst- Grattis på farsdag, pappa!

Jag tänker på er där hemma.

Tack för kaffet

2011-11-11 at 20:40:05


Idag är vi sura, dyngsura. Men vet ni, det gör inget.

Som ögon när barnen är små

2011-11-09 at 18:39:27
Ni vet hur gärna jag fotograferar, donar, tar tid på mig, irriterar och är omständig. Ibland betalar mödan tillbaka i natura.
Hösten är ju som tjatat om här och himlen lever sitt egna liv, tar egna beslut och levererar nästan varje kväll någon ny skepnad. Massiva åskväder sveper förbi, färgsprakande solnedgångar uppstår och havet med sin svindlande massa spolar upp sig över vägar. Väldigt fascinerande och fängslande.
Innan jag börjar låta allt för mycket som Eva Dahlgren (ja vi har tittat på Så mycket bättre) visar jag bilderna och lämnar bloggen för denna dag.

De tre första bilderna är tagna från balkongen och den sista i motsatt riktning -mot balkongen.

Ps. Vi är nu på registreringsnummer 026. Ds.

Kör rally, kör rally pappa

2011-11-07 at 19:52:29
Vi har haft det så bra i helgen, Tomas och Eriks föräldrar Mats och Isabell är som nämnts nere en vecka tillsammans med Isabells syster Yvonne och hennes man Hasse. Den stora släkten och jag har gjort hela Malta och ön Gozo under dagarna två och resultaten blev mätta magar, nöjda besökare, röda näsor och förkylda barn. 
Vi har svept förbi mycket små byar och mycket stora byar, fina vägar och mindre fina vägar, dåligt väder och mycket fint väder... Vi har fått ut allt möjligt tänkbart ur tripperna och det sora samtalsämnet (bortsett från registreringsnummer) har vart mat! Som vi har ätit och som vi har mått. Fantastiska middagar, stora luncher, höga kakor, djupa kaffekoppar och ändlösa vinglas är smått sammanfattande. Detta är givetvis en av de postiva delarna med att ha besök, man har en "ursäkt" att äta oförskämt gott.

Ikväll sviker jag dock ligan för en säng, fick en förkylning av helgen (eller Tomas) och tänker göra som alltid när jag är sjuk -sova mig frisk!
Godnatt från mig.
Ps. Vi är nu på registreringsnummer 020. Ds.

Lutfiskens dag

2011-11-04 at 18:11:24
är det tydligen idag. Vem kom på den idén? Det jag eftersökte var alla helgons dag, vilket är imorn. Jag hade nämligen tänkt att visa vad vi gjort här nere för att få in den rätta stämningen.

Förra helgen bestämde jag mig för att ge mig an en pumpa, karva och hacka mig till en sån där halloweengubbe. Så det gjorde jag. Tomas fick hjälpa till han med. Men bara lite.

Nu står den fint i vardagsrummet och ler lite småsnällt och faktiskt ganska sött åt oss under kvällarna. Han börjar dock vissna lite nu, men har ändå hängt med rätt bra tycker jag.

Jag har även fått lite smygbilder från Emma, som visar att det finns Halloweengubbar även hemma...
Jag har koll på er :)

Jag vet även att faster Lena med man Ingvar är hemma och hälsar på i Alfta. De kommer med största sannolikhet att tända ljus i imornkväll så det kommer jag också att göra.

Morgondagen börjar med att hela ligan far ut på lite utflykt. I två bilar med mig och Tomas bakom varsin ratt ska vi återigen ratta oss genom gator och byar. Kvällen avslutas i Valletta på vår nya favoritrestaurang när det kommer till skaldjur -Fumia (där Emma åt musslor).
Men först, Tomas match ikväll till lite gomat till sängen.

Det var allt om alla helgon. Lutfisken lämnar jag åt pappa.
Ps. Vi är nu på registreringsnummer 014. Ds.

Mammas födelsedag!

2011-11-03 at 21:02:03
Idag fyller mamma år, stort grattis!! Jag fick under skypesamtalet se hela familjen OCH mormor och morfar samtidigt. Det var inte igår :) En udda känsla att kunna vara med men ändå inte.
Jag lovade att jag skulle lägga ut bilder på både fram- och baksida på henne, eftersom att hon tjatade så mycket får jag väl leverera då...

Pappa tjuvar lite fame time, han har bra koll på vilken vinkel han gör sig bäst på bild med...

Igår åkte Maria hem, fina Maria. Trots att det var tråkigt väder, vi jobbade under dagarna, inte hann ses mer än tre kvällar, gick hon runt och var strålande glad ändå! Tack för att du sprider sån otrolig glädje Maria, det har vart väldigt givande att ha dig här nere. Kom tillbaka!


Jag och Erik jobbar på i vanlig ordning och har just påbörjat träningsmoment 2, som vanligtvis påbörjas efter tre jobbveckor efter träningsmoment 1. "Vanligtvis". Vi har jobbar i tre dagar momenten emellan och känner oss inte jätteredo men väl så motiverade! Vi har mycket under kepsen och det tror jag att de andra snappat upp. Just det, sa jag att träningsmoment 2 vanligtvis genomförs på 3 veckor? Vi ska göra det på 1.5! Heja brain freeze.

Under en av våra dagsprommenad på 30+30 min slog vi våra kloka kepsar ihop för att stimulera den vanligtvis lååånga prommenaden. Numer lägger vi nästan bort fokus från vägarbetare, felparkerade bilar, soppåsar och tjocka hundar. Vi har börjat att stirra oss blinda på nummerplåtar! Detta är något jag gjort länge och be aware, ett inlägg med enbart bilar kommer att printas ut på bloggen. Jag har fått en fetisch för maltesernas fetisch för bilar. Nu blir det genast väldigt rörigt att hänga med men jag ska försöka att förklara.

- på denna ö bor 400 000 människor
- på denna ö finns 300 000 bilar
- medellivslängden är 80 år
- körkort tas när man är 18 år
-> 78% av befolkningen FÅR köra bil
- 50% antas köra bil
-> 200 000 människor kör bil
= på denna ö finns 1.5 bilar PER PERSON 
- detta gör Malta till världens 5e biltätaste land!

Utöver denna fetisch för att ha MÅNGA bilar, älskar de sina bilar över allt annat och som tidigare nämts tar de dem gärna för ärenden längre bort än 100m. De gillar även att spexa till det med alla registreringsnummer. Eftersom att det "bara" finns 300 000 bilar på ön, finns det rätt stor valmöjlighet till självvalda regnummer. Det är där som min fetisch kommer in i bilden och jag fotar mer än gärna alla olika skyltar som passerar min väg.
Mer om detta projekt i framtida inlägg.

Nåväl, det jag och erik bollade keps om var att börja räkna nummer, börja på 001, 002, 003 osv. Efter en dag (60 min prommenad) var vi uppe i 008! Reglerna är lätta, nummerplåtarna ska tas i ordning och både jag och Erik måste se bilen i fråga.
Fortsättning följer...

Nu ska jag tillreda mig en middagsbit innan Tomas kommer hem från träning igen. Mats och Isabell är nere och hälsar på tillsammans med brödernas moster med man, så Erik är med dem ikväll och imorn ska hela ligan se Tomas kicka boll. Det är himla roligt med besök och föräldrarna Lindberg var riktigt efterlängtade från oss alla!

Tack för ikväll!