Maltas sjukvård

2012-09-13 at 07:51:33
Säga vad man säga vill, jag har belägg för mina åsikter. Att Maltas sjukvård ska vara den främsta i Europa är lika sant som att de inte röker inomhus på sina krogar (bland de första länder att införa lagen om rökförbud). "Huvudsaken att det ser bra ut i pappren". Bullshit och fasader.
 
St James är ett privatägt sjukhus som ska vara lite bättre än det statliga, lite dyrare och lite närmare. Vi är stammisar allihopa och har väl lite blandade erfarenheter. Denna gång var det Tomas tur att lacka ur och gå bananas.
 
Tomas främre korsband är av sedan någon vecka, han har släppt kryckorna och har inte ont utan är mest svälld och har nedsatt rörlighet på grund av det. St James är sjukhuset som har undersökt, röntgat och nu gett remiss till sjukgymnast i samma lokaler. Jag har varit med på alla besök, som den rutinerade knäräv man är.
 
Nu under 6 veckor ska rehab utföras för att träna upp alla kringliggande småmuskler och de stora lårmusklerna, något som är viktigt för att skydda knät för ytterligare påfrestningar. Det är dessutom viktigt att ha mycket muskler inför en eventuellt kommande operation, för att underlätta den då påföljande rehabperioden.
 
Han hade idag (jag jobbar nattpass så idag var egentligen igår) sitt första möte med sjukgymnasten. Vart hon fått sin titel sjukgymnast ifrån vill jag inte gräva i men det var i vilket fall vad hon kallade sig. Brittiska var hon också, vilket hon poängterade själv, det inte bara genom att gurgla grov brittiska. Vad hon gjorde i St James källare var tämligen oklart, utan fönster och med gammal utrustning inledde hon mötet med att fråga om han hade ryggproblem. Att hon sedan efter 10 minuters samtal började undersöka fel knä var lite olustigt samtidigt som hon uttrycker sitt medlidande så sorgset att till och med kackelackan på golvet kände sig handikappad. Journalen säger klart och tydligt "korsband av - magnetröntgen gjord", men det kan vara bra att fråga ca 10 gånger huruvida korsbandet är tänjt samt tillägga att man måste göra magnetröntgen.
 
När TENS-maskinen rullar in för att "läka" knät skrattar jag, mest för att de placerar den fel och dessutom ej tar av elektrodskydden. TENS är en metod som tvingar musklerna att spänna sig, genom stöm. Skönt eller smärtsamt, beroende på hur hög styrka man kör. Jag har tävlat många gånger med maskinen och vet hur effektfull den är. Men att efter 15 minuter inse att det är fläkten som vibrerar mot låret och inte strömmen känns som en fet fail.
 
Hon går inte igenom en övning med Tomas utan visar snabbt vilka övningar som kan vara bra att kunna, med informationen riktad mot den stackars lärlingen från Tyskland som står där som ett stopplyse. Ingen förklaring, inget "prova själv nu så ska vi se om du gör rätt" och inte ens en antydan till god pedagogik.
 
Tomas lämnar källaren med en nergeggat knä (ultraljudsklet), utan information och med tre övningar som han redan utövat under flera veckor. Hon kunde inte ens fylla i försäkringspappren. Tomas vägrade att betala i entren.
 
Jag kommer från nu att ta över och till fullo ansvara för hans tillfriskning. Vi börjar idag.
 

Kommentarer
Postat av: Emma

Tur han har dig! Ser ut som en framtvingad tummen upp ;)Krya på dig Tompa! Kram

2012-09-13 @ 22:09:23
Postat av: Julia

Haha, ja verkligen. Den tummen ser inte ut att komma ifrån hjärtat!

2012-09-14 @ 09:58:50
URL: http://juliaen.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Min profilbild
RSS 2.0